Ikväll lagade jag en mycket god laxrätt. Sonen konstaterade att han gärna ätit den på sin födelsedag. Det betyder att den var god.
Det här är en rätt som är perfekt att bjuda på om man ska ha gäster eftersom den kan förberedas i god tid och sedan bara tillagas i ugnen när det är dags att äta.
En kryddigt god kräftstjärtröra till blir pricken över i. Röran med kräftstjärtar räckte även till några kvällsmackor här hos oss!
Thaibasilikan som är lite kryddigare än den vanliga går tyvärr inte alltid att få tag i där vi bor men då får man ta vanlig basilika eller dill och persilja.
Mozarellafylld lax med kräftstjärtröra.
4 laxbitar
4 skivor mozarella
1 1/4 dl hackad dill och persilja
1/2 citron
salt, svartpeppar
1. Krydda laxen med salt och svartpeppar.
2. Skär en ficka i laxbitarna och lägg i en ugnsform.
3. Dela mozarellaskivorna på hälften och tryck ner i laxfickorna.
4. Pressa citron över laxen och täck med dill och persilja.
5. Jag gjorde ett potatismos med 10-12 medelstora potatisar, 2-3 rejäla klickar smör, en skvätt mjölk, 1 dl nyriven parmesan och 2 -3 msk hackade örter (dill, persilja). Moset spritsade jag runt laxbitarna i ugnsformen.
6. In i ugnen, 200º, cirka 20 minuter.
Kräftstjärtsröra
1 burk kräftstjärtar (ca 170 g avrunna)
1/2 citron
1 dl creme fraiche
3/4 dl majonnäs
1-2 nypor flingsalt
1/2 – 1 krm cayennepeppar
1/2 – 1 krm chiliflakes
1 litet knippe thaibasilika
1. Låt kräftstjärtarna rinna av och hacka dem grovt.
2. Blanda creme fraiche, majonnäs, kräftstjärtar och pressa i citron (ta inte all citron på en gång).
3. Krydda med cayennepeppar, chiliflakes och lite salt. Börja med den mindre mängden och smaka av.
4. Avsluta med att blanda i hackad thaibasilika, 2-3 msk.