Kanelbullens dag närmade sig men jag hade varken tid eller lust att baka bullar. Däremot ville jag bjuda på något med kanelbullesmak. Jag brukar ibland baka kanelbullekladdkaka men det kände jag inte för. Lösningen hittade jag på Jennys matblogg. Hon har ett recept på sin sida som heter Kanelbullemums.
Jag väljer att kalla receptet för kanelbullesockerkaka, eftersom basen är just sockerkaka. Jag följde receptet i de flesta delarna men ändrade lite.
Jag såg sedan att det receptet fanns på många hemsidor med mat och bak. Vem som var först med det vet jag faktiskt inte. Det enda jag är säker på där är att det inte var jag.
Kanelbullesockerkaka
Sockerkaka
125 g smör
3 1/2 dl mjölk
1 tsk mald kardemumma
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl strösocker
2 ägg
Fyllning
125 g mjukt smör
1 dl farinsocker
2 msk kanel
Topping
2 – 3 msk pärlsocker
Glasyr
2 dl florsocker
3-4 msk vatten
1.1. Klä en ugnsform med höga kanter med bakplåtspapper.
2. Rör ihop ingredienserna till fyllningen till en jämn smet. Ställ åt sidan medan sockerkakan vispas ihop.
3. Smält smöret, tillsätt mjölk. Ställ åt sidan.
4. Blanda de torra ingredienserna i en skål, mjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker.
5. Vispa ägg och socker poröst i en annan skål. Tillsätt den avsvalnade smör- och mjölkblandningen. Sikta ner mjölblandningen och rör försiktigt till dess att smeten är väl blandad.
6. Bred ut smeten i ugnsformen. Klicka ut fyllningen över kakan. Strö över pärlsocker.
7. Grädda mitt i ugnen, 175°, 20-30 minuter. Prova med en sticka när den är klar.
8. Låt kakan svalna. Blanda sedan till glasyren, den ska vara trögflytande. Ringla den över kakan.
9. Skär upp kakan när glasyren stelnat till.
Sen är det bara att njuta av en god kanelbullesockerkaka.

