Kanelbullens dag, en god vän skulle flytta och jag tänkte att det skulle vara fint att skicka med några kanelbullar i flytten. Men lusten och orken att baka kanelbullar infann sig inte riktigt. Däremot hittade jag ett recept på Jennys matblogg som fick bli en fullgod ersättare för bullarna. Hennes recept heter Kanelbullemums.
Jag följde inte receptet till punkt och pricka men nästan. Jag uteslöt mjölet i fyllningen, struntade i hasselnötterna för våra allergiker och använde vatten istället för mjölk i glasyren.
Så här blev mitt recept:
Kanelbullesockerkaka
Sockerkakssmet
125 g smör
3 1/2 dl mjölk
1 tsk mald kardemumma
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl strösocker
2 ägg
Kanelbullefyllning
125 g mjukt smör
2 msk kanel
1 dl farinsocker
Topping
pärlsocker
glasyr (2 dl florsocker, 2-3 msk vatten)
1. Smält smöret, ställ åt sidan och låt svalna.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
3. Rör ner det avsvalnade smöret och mjölken i äggblandningen.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma.
5. Rör ner i smeten.
6. Bred ut i en ugnsform (ca 25×35 cm) klädd med ett bakplåtspapper i botten.
7. Mixa smör, kanel och farinsocker till fyllningen. Klicka ut i smeten och tryck ner en aning. Strö över pärlsocker.
8. Grädda i 175°, cirka 20-30 minuter.
9. Ta ut kakan och låt den svalna något, ringla sedan över glasyren.
10. Dela i lagom stora bitar. Jag gjorde många små.
Njut sen av de goda kakorna till en kopp kaffe eller te.