För ganska många år sedan gjorde jag en god äppeldryck som jag kallade Liggande trädets äppeldricka. Anledningen till namnet vara att på vår tomt fanns ett äppelträd som i princip låg ner. Ett träd som gav många fina äpplen. Nu är trädet borta sedan flera år men jag har tur och får äpplen av grannar som har dignande träd.
I år gjorde jag äppeldryck igen. Ändrade lite i receptet sen sist, bland annat tog jag mindre socker den här gången. Förstås går det alldeles utmärkt att utesluta sockret helt för den som vill det. Drycken har i alla fall en rykande åtgång så den hinner inte bli gammal.
Nygatans äppeldryck
4 kg äpplen
4 1/2 tsk citronsyra
4 – 5 l kokande vatten (det ska täcka äpplena)
3 kanelstänger
1 citron
1 dl strösocker/ l saft
1. Koka upp vatten och blanda med citronsyran i en stor kastrull.
2. Lägg i skivade äpplen och kanelstängerna.
3. Pressa i saft från 1 citron över äpplena som ligger längst upp för att hindra dem från att mörkna alltför mycket. Tryck sedan ner citronhalvorna bland äpplena.
4. Låt det stå svalt i 4 dygn.
5. Sila saften i silduk.
6. Mät den färdiga saften och rör ner socker. Rör cirka 5 minuter eller till dess att sockret lösts upp.
7. Hur man späder är en smaksak men jag tar 1 del saft och 1 del vatten. Det smakar smaskens!!