Nygatans äppeldryck

Du visar för närvarande Nygatans äppeldryck

För ganska många år sedan gjorde jag en god äppeldryck som jag kallade Liggande trädets äppeldricka. Anledningen till namnet vara att på vår tomt fanns ett äppelträd som i princip låg ner. Ett träd som gav många fina äpplen. Nu är trädet borta sedan flera år men jag har tur och får äpplen av grannar som har dignande träd.

I år gjorde jag äppeldryck igen. Ändrade lite i receptet sen sist, bland annat tog jag mindre socker den här gången. Förstås går det alldeles utmärkt att utesluta sockret helt för den som vill det. Drycken har i alla fall en rykande åtgång så den hinner inte bli gammal.

Nygatans äppeldryck

4 kg äpplen

4 1/2 tsk citronsyra

4 – 5  l kokande vatten (det ska täcka äpplena)

3 kanelstänger

1 citron

1 dl strösocker/ l saft

 

1. Koka upp vatten och blanda med citronsyran i en stor kastrull.

2. Lägg i skivade äpplen och kanelstängerna.

3. Pressa i saft från 1 citron över äpplena som ligger längst upp för att hindra dem från att mörkna alltför mycket. Tryck sedan ner citronhalvorna bland äpplena.

4. Låt det stå svalt i 4 dygn.

5. Sila saften i silduk.

6. Mät den färdiga saften och rör ner socker. Rör cirka 5 minuter eller till dess att sockret lösts upp.

7. Hur man späder är en smaksak men jag tar 1 del saft och 1 del vatten. Det smakar smaskens!!

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar