Jag köpte massor av färska jordgubbar för ett tag sedan när det fanns ett fint erbjudande på den lokala ICA-butiken. Det har blivit kräm, jordgubbar i frysen men sen har jag frossat i färska jordgubbar. I morse kom jag på att jag aldrig gjort jordgubbspaj. Det visade sig att det här var en bra dag för det. Regn och rusk utomhus (enbart en kort stund) inbjöd till en stund i köket. Jag gjorde som vanligt och googlade recept på nätet. Här hittade jag receptet jag utgick ifrån, men det ändrade jag lite i. Som vanligt!
Pajen är ganska mäktig så den räcker till i alla fall 7-8 personer. Om man inte är en riktigt, riktigt sötsugen. Servera den med glass, grädde eller vaniljsås.
Jordgubbspaj
ca 1 liter jordgubbar
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl råströsocker
1/2 dl sirap
2 msk grädde
1/2 tsk vaniljpulver
1/4 tsk salt
1/2 msk potatismjöl
50 g mörk choklad med chili
+smör till pajformen
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Blanda under tiden alla torra ingredienser (inte potatismjölet) i en bunke.
3. Häll på det smälta smöret, sirap och grädde och blanda ihop till en smet.
4. Skiva jordgubbarna.
5. Smörj en pajform och lägg i jordgubbarna. Antingen i ett fint mönster eller så gör du som jag, lägger dem huller om buller.
6. Pudra över lite potatismjöl.
7. Hacka chokladen och fördela den över jordgubbarna.
8. Täck jordgubbarna med smeten.
9. Grädda i 175°, 35-40 minuter. Pajen ska vara knäckig och gyllenbrun.