När jag arbetade i Östersund brukade en specialpedagog i mitt arbetslag göra cowboygryta när vi var ute med eleverna. Hans recept var enkelt. Till fyra personer tog han 1 burk vita bönor i tomatsås och 4-6 grillkorvar skivade i slantar. Allt värmdes i en gryta över elden och sen var det bara att äta.
Dagens cowboygryta blev aningen mer komplicerad. Fast ändå lättlagad, dessutom med mycket mer smak.
Katarinas cowboygryta
1 finhackad vitlöksklyfta
1/2 finhackad röd lök
2 vårlökar, hackade även de.
1/2 röd chili, finhackad
1 liten rå potatis i bitar
Detta steks en kort stund i olja. Blanda sedan i:
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1/2 köttbuljongtärning
1 burk tomatsås (som följer med färdig pizzadeg)
1 burk vatten
Krydda med paprikapulver, curry och chilipulver
Låt det koka ihop till dess att potatisen är mjuk. Då blandar man i:
1 förpackning blandade bönor, jag hade cannelini, borlotti och kidneybönor.
Grillkorvar med smak av chorizo skuren i slantar.
Låt korv och bönor bli genomvarma, toppa sedan med koriander och servera till nygräddat bröd. Vår gryta blev rätt het, gott tycker vi men det gör ju inte alla. Minska därför mängden sambal oelek och/eller chilin om man vill ha en snällare smak.