När jag ska göra älgstek tycker jag att det är så bekvämt att låta den tillagas i stekgryta i ugnen. Förut blev det oftast porterstek eller chilistek men jag har börjat experimentera med olika ingredienser. Hittills har allt blivit gott, så även den här gången. Så här ser dagens recept ut. (Idag var jag dessutom duktig och mätte upp de flesta ingredienserna….)
Hoisin- och vinbärsstek
ca 1000 g älgstek
4 dl vatten
1/2 dl kinesisk soja
1/2 dl hoisinsås
2 msk chilisås
1 dl svartvinbärsgelé
1 gul lök i bitar
1 vitlöksklyfta i skivor
1 näve torkade trattkantareller
1 köttbuljongtärning
chiliflakes
1. Lägg alla ingredienser i en stekgryta och låt det koka ihop.
2. Putsa älgsteken och lägg i den.
3. Ställ in grytan med lock i ugnen på 175 º och låt den blir klar. Det tog cirka 2 timmar för mig. ( tiden beror på köttkvalitén). Efter ungefär halva tiden brukar jag ta ut och vända steken så att allt kött kommer i koklagen.
4. Ta upp steken och svep in den i folie när den är klar.
5. Sila sedan av stekskyn.
Sås
1 dl steksky
1 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 smörklick
1-2 msk vetemjöl
1. Smält smöret och blanda ner vetemjölet
2. Häll i steksky, grädde och creme fraiche och låt allt koka ihop.
Servera steken med såsen, svartvinbärsgelé och potatisgratäng med chiliflakes och mycket parmesan. Till det en god sallad. Smaklig spis!