Farmors pepparkakor

  • Inläggskategori:Bakning
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer
Du visar för närvarande Farmors pepparkakor

De här pepparkakorna har ingenting med min farmor att göra. Istället var det en grannfamilj till mig i Östersund som brukade baka de här kakorna. Receptet kommer från deras farmor. Alltså heter de Farmors pepparkakor. Det är inga vanliga pepparkakor som kavlas ut. Istället rullas de här till små bollar som sedan flyter ut till himmelskt goda kakor.

Min granne brukade baka dubbelt så många pepparkakor som jag gjorde. Hon hade en skål med smeten i kylen under december och bakade ut en plåt lite då och då när hon kände för det. Med tanke på att jag halverade hennes recept och ändå fick 90 kakor så höll hon nog på ganska länge med sina kakor. Varje plåt tar nämligen 45 minuter och rymmer ungefär 30 kakor. Jag gräddade alla kakor på samma dag. Det gick också bra.

Farmors pepparkakor (ca 90 stycken)

380 – 400 g vetemjöl

1 msk bikarbonat

1 msk malen ingefära

125 g mjukt smör

250 g strösocker

1 1/2 dl grädde

1 1/2 dl ljus sirap

saften av 1/4 citron

 

1. Vispa det mjuka smöret med strösockret.

2. Blanda ner grädde, sirap och pressad citron.

3. Rör ner ingefäran och bikarbonaten i mjölet.

4. Blanda ner mjölblandningen sist av allt.

5. Ställ i kylen, minst en timme, gärna längre.

6. Rulla små bollar och lägg ut på bakplåtspappersklädda plåtar.

7. Grädda i 125° 45 minuter.

8. Låt svalna på ett galler och lägg sedan i en tättslutande burk.

9. Förvara torrt inomhus.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar