Sonen har pratat om att köpa pumpa och baka paj på amerikanskt vis. Han skulle komma hem och hälsa på i samband med min födelsedag så då tänkte jag att det kunde passa bra baka en amerikansk pumpapaj.
Traditionellt bakas och äts den i samband med Thanksgiving, en vanlig efterrätt då. För mig blev det första gången jag bakade en sån här paj, det blev även första gången jag åt pumpapaj. Den blev god, receptet jag följde kom från ICA .
Sonen tyckte också att pajen blev god men sa att de pajer han ätit förut har haft en fyllning mer som cheesecake. Den här pajfyllningen blev mjuk, ungefär som mousse. Vill du ha en fyllning mer som cheesecake får du ta fler ägg och mer maizena. Det kommer jag att prova nästa gång.
Jag var lat när jag gjorde pajen och tog en färdig pajdeg men vill du göra egen finns ett recept i länken till ICAs recept jag delat här ovanför. Du kan använda olika slags pumpor beroende av vad som finns på affären, till exempel butternut. Den här gången hade jag köpt en orange ”halloweenpumpa”. Det fruktkött som inte gick åt till den här pajen frös jag in. Då kan det bli paj fler gånger.
Amerikansk pumpapaj
700 g skalad urkärnad pumpa
2 stjärnanis
1 kanelstång
3 ägg
3/4 dl rörsocker
3/4 dl farinsocker
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
4 tsk majsstärkelse
2 krm salt
1 1/4 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk (3%)
1. Dela pumpan i mindre delar. Koka mjuk i vatten tillsammans med stjärnanis och kanelstång. Låt rinna av väl i ett durkslag och svalna. Ta upp stjärnanisen och kanelstången och mixa slätt.
2. Gör pajdeg och förgrädda i 225° till dess att den får lite färg. Eller så gör du som jag, köp en färdig och använd. Jag strödde lite råsocker i botten som fick karamelliseras under förgräddningen för att ge en krispigare pajbotten.
3. Vispa ägg, råsocker, farinsocker, kanel, ingefära, majsstärkelse och salt luftigt och pösigt.
4. Rör sist ner mjölken, grädden och den mixade pumpan.
5. Häll fyllningen i pajskalet, grädda långt i nedre delen av ugnen, 175°, 50-60 minuter. Eller till dess att fyllningen stelnat till.
6. Låt svalna helt och servera med vispad grädde. Ska hela kakan ätas direkt, spritsa gärna grädden ovanpå kakan. Annars serverar du grädden i en skål bredvid.



