När sonen var liten och kom hem från en kompis berättade han om en sån god mjuk kaka han hade fått där. Det receptet fick han sedan med sig hem. Han tycker fortfarande att den är jättegod även om kakor med choklad numera är favoriten. Både vi och våra fikagäster åt i alla fall av den med god aptit. Alldeles nybakad var den härligt ljummen och god. Fast den smakar toppen sedan den svalnat helt också….
Så här är Lenas recept:
Lenas mjuka kardemummakaka
100 g mjukt smör
1 ägg
3 dl socker
5 dl vetemjöl
1 msk mald kardemumma
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl mjölk
3 msk pärlsocker
1. Sätt ugnen på 175°, smörj och bröa (med ex. ströbröd eller mandelmjöl) en form som rymmer 2 liter. Jag använder en springform.
2. Vispa ägg, smör och socker i en bunke.
3. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och sikta ner det i sockerblandningen.
4. Tillsätt mjölken.
5. Häll smeten i formen och strö över pärlsockret.
6. Grädda cirka 45 minuter i ugnens nedre del.
Smakar toppen till ett glas kall mjölk, saft, kaffe eller te…..