När jag köper hel färsk lax brukar jag dela den i olika portionsbitar innan jag vakuumpackar och fryser in den. De bitar som bli små och ynkliga brukar jag dela i mindre kuber så att de går att göra soppa eller laxgryta av. Till middag i början av veckan gjorde jag en mycket krämig och god laxsoppa med lite asiatiska smaker. Supergod tyckte både jag och sonen.
Krämig laxsoppa med smak av Asien (3-4 portioner)
ca 300 g lax i bitar
500 g krossade tomater
1 burk kokosmjölk
1 potatis (medelstor)
1 liten gul lök
2 små morötter
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
2 fiskbuljongtärningar
2-3 cm finriven ingefära
2 torkade limeblad (eller limejuice)
1. Hacka lök, vitlök och chili fint och stek mjukt på låg värme i smör och rapsolja.
2. Skala morötterna och potatisen och dela i små bitar.
3. Tillsätt de till lökfräset. Häll på krossade tomater, kokosmjölk och lägg i buljongtärningarna.
4. Riv sedan ner ingefära och lägg i de torkade limebladen hela. (Har du inte torkade limeblad går det bra att pressa i lite lime i soppan också, men vänta då till strax innan servering).
5. När potatis och morötter är färdigkokta tillsätter man lätt saltade laxbitar och låter dem ligga i soppan till dess att de är klara. Det tar inte många minuter.
6. Plocka upp limebladen och servera soppan med en klick crème fraiche och hackad koriander (eller persilja). Min kom från frysen så det var lite stjälkar med…men lika god ändå…..