En god älggryta passar bra när det börjar bli kyligt på kvällarna igen. När jag lagade den här grytan utgick jag från ett recept jag använt mig av förut. Men som så ofta fanns inte alla ingredienser hemma så jag ändrade lite i det. Gott blev det i alla fall!
Älggryta med en aning sting
400 g bogkött
1 köttbuljongtärning
4 dl vatten
1 dl rött vin
1 dl chilisås
3 msk ketjap manis
1 msk japansk soja
1 1/2 gul lök, i skivor
2 stora vitlöksklyftor, hackade
1/2 röd chili, tunt skuren
salt, svartpeppar till köttet
smör till stekning
1. Putsa köttet och skär det i kuber. Bryn det tills det får fin färg runt om. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Lägg det sen i en gryta.
2. Bryn lök, vitlök. Lägg det i grytan.
3. Häll i övriga ingredienser och låt koka till dess att köttet är mört, min gryta kokade cirka 2 timmar.
Jag serverade grytan med ris och sallad med min hemgjorda krusbärs- och chiligelé.
Innan serveringen redde jag av grytan och hällde i ca 1 1/2 dl grädde (men det kan man låta bli).