Jag har haft turen att få mycket squash. Ett av alla recept jag provade mig fram till är en god squash- och morotskaka. Den blir rejält saftig och har lite svårt att hålla ihop så det ett tips är att äta den med sked. Den här gången rev jag squashen fint men jag tror att jag vid nästa baktillfälle kommer att riva den grovt istället. Mest för att se om den håller ihop bättre då. Fast det gjorde ingenting att den ramlade sönder lite om jag var oförsiktig för den smakade kanongott!
Squash- och morotskaka
500 g squash och morötter ( mer squash)
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
200 g smör
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk kanel
1 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
1 dl torkade tranbär
1. Riv squash och morötter fint. Lägg squashen och morötter i ett durkslag, salta lätt. Låt stå en stund.
2. Smält smöret på låg värme. Vispa socker och ägg vitt och pösigt.
3. Blanda de torra ingredienserna i en egen skål (inte tranbären).
4. Krama ur vätskan från squashen och morötterna och blanda ner i äggblandningen.
5. Blanda försiktigt ner mjölblandningen och sist tranbären.
6. I en smord och bröad ugnsform (ca 1 1/2 liter) hälls smeten ner.
7. Grädda i cirka 60 minuter, 175°.
Kakan blir väldigt saftig så det underlättar att äta den med sked. En klick crème fraiche blandad med lite råströsocker och limesaft smakar gott till. Den passar också att äta med smör och en god ost!
Vill du inte göra en stor kaka, använd fasta muffinsformar och gör många små. Helt perfekt det med.